Internett er blitt privat?

I løpet av de siste ukene har ting forandret seg radikalt for livet på nettet, og for friheten til å spre informasjon. Da president Obama for omtrent en måned siden privatiserte det amerikanske internett-organiseringsselskapet, så fulgte det med flere ulemper.

Det største problemet er at internet nå ligger i hendene på de rikeste og mekigste innen det private næringslivet. Når nettet er privat eiendom, kan det med dette også bli til en arena hvor privat lov, og hus-rett blir gjort gjeldende.

Ytringsfriheten er i fare

Tidligere så har det vært en selvfølge at amerikansk lov var gjeldende på sider med adresser som sluttet på ‘.com’ og ‘.org’. Deriblant også det viktigste dokumentet, som garanterer amerikanske friheter og rettigheter, The Bill of Rights. Den viktigste artikkelen i Bill of Rights er det første tillegget, som garanterer ytringsfrihet, kun begrenset av muligheten for å true andre mennesker med kriminelle handlinger.

censorshipDette kan bli et problem for mange internet-selskaper, og mindre aktører som ønsker å publisere fritt. Sensuren begynte nemlig fra første stund, etter at Obama hadde ‘privatisert internet’. Like etter annonserte både Google og Facebook at de kom til å skjerpe betingelsene for sine brukere, og at nettsteder som ble ansett som usanne, eller som uhøflige, fra nå av kom til å bli nedprioritert, eller til å bli kastet ut av søkeindeksen, eller bruk av tjenesten. Dette vil ha konsekvenser for mange nettsteder, og kanskje også for sider som svenska online casinos, eller andre sider som ikke alle liker, eller setter pris på.