Historiens mest kjente varsler: Deep Throat

17. juni 1972 ble fem menn arrestert av amerikansk politi inne i bygningen til Watergate Hotel i Washington. Dette var begynnelsen på den kanskje største skandalen i amerikansk politisk historie, og den eneste som har tvunget en president til å gå.

Situasjonen var uvanlwoodward-and-bernsteinig fordi dette var et innbrudd inne i kontorene til det Demokratiske partiet i USA, og på toppen av alt var det i et valgår, bare noen måneder før et presidentvalg i et USA som ennå var dypt inne i Vietnamkrigen. De pågrepne viste seg å ha med seg svært mye og avansert utstyr og store pengebeløp. Blant utstyret var det også elektronisk utstyr som kunne brukes til å gjøre lydopptak inne i kontorene og dermed overvåke Demokratenes valgkamp. Enda mer mistenkelig ble det hele da det viste seg at én av de pågrepne tidligere hadde jobbet for CIA. Forkortelsen “W. H.”, for “White House”,
ble også funnet i notatene til de som ble arrestert.

Umiddelbart var det likevel vanskelig å få tak på hvem som sto bak. To journalister, Carl Bernstein og Bob Woodward, ga imidlertid ikke opp å oppklare saken, og det var her kilden kjent som Deep Throat kom inn i bildet. Etter to år greide de å vise en rekke regelbrudd som kunne spores tilbake til president Nixon og hans medarbeidere. Det førte til at Nixon måtte gå av i vanære for å unngå å bli avsatt av Kongressen. Han hadde gått alt for langt ved å bruke statsapparatet til å spionere på sine politiske motstandere, selvfølgelig langt over grensen i et liberalt demokrati.

Først over 30 år senere ble det klart at Deep Throat var J. Mark Felt, en høyerestående embetsmann innen Federal Bureau of Investigation eller FBI som det som regel kalles. Men den dag i dag er det enkelte som benekter at Felt var varsleren, og hevder at Woodward og Bernstein presenterte flere ulike varslere som én mann for å selge flere bøker og filmer.